Cum reduceti consumul de combustibil!

Cum reduceti consumul de combustibil
Cum reduceti consumul de combustibil

Presiunea din pneuri influenteaza consumul masinii dvs. Pierderea presiunii din roti va duce la dilatarea cauciucului si cresterea consumului de combustibil.  Greutatea masinii va scoate aerul din roti, va cresterea suprafata de contact dintre banda de rulare si partea carosabila,  si va creste  rezistenta la intampinare a aerului, sau coeficientul aerodinamic.

Detalii legate de presiunea ideala pentru anvelopele dumneavoasta puteti afla citind manualul de uilizare al autovehiculului, pe clapeta rezervorului de combustibil sau in cazul masinilor mai noi, sunt lipite afise pe portiera soferului.

Adapatrea presiunii in pneuri se face tinand cont de conditiile de drum, sau de modul de utilizare al vehiculului. Pentru masinile cu sarcina normala este necesara o anumita presiune in cauciucuri, pentru cele incarcate alta presiune, sau daca urmeaza sa rulati pe autostrada, trebuie sa va adaptati si presiunea in anvelope.

Verificare apresiunii in pneuri se face la rece. In situatia in care ati rulat mai mult de 5 km si pnurile sunt deja calde, daca verificati presiunea, trebuie sa adaugati inca 0,3 bar la presiunea rezultata. Totui e bine sa verificati presiunea la rece, cu prima ocazie posibila.

Daca umblati la pneuri, aveti grija ca supapele sa fie asezate la locurile lor, fiindca acestea asigura etanseitatea si mentin presiunea in anvelope.

Adaptati presiunea intotdeauna la viteza cu care circulati de obicei, pentru performante inalte ale pneurilor si pentru siguranta dvs.

O sa facem o scurta sinteza a vitezelor si a nivelului presiunii din anvelope, pentru a stii cum si cu cat sa rulati pe sosele, pentru confortul optimal al cauciucurilor.

Spre exemplificare, folosim o anvelopa standard,  cu dimeniunile de 215/50R17 91W. se stie ca numărul de rotații pentru aceasta este de aproximativ 520 intr-un  kilometru. La viteza de 50km/h, numărul de rotații realizat este de aproximativ 7 la fiecare secunda. Daca viteza de rulare este de 240km/h, cresc si numarul de rotatii, atingand chiar 35 pe secunda. Astfel vorbim de o deflexie a pneurilor la fiecare 28 milisecunde.

Cauciucurile ZR sunt cele realizate pentru a putea rula cu o viteza mai mare de 240 km/h. aici intra categoriile de pneuri notate cu indicia  W și Y. Sunt  anvelope create pentru  performanțe înalte. Anvelopele ZR pot fi inscriptionate doar cu litera Z, pe flanc.

Fiti atent cand va umpleti anvelopele, la nivelul presiunii si adaptati acest nivel in functie de viteza de rulare folosita cel mai frecvent.

Puteti reduce astfel consumul de carburant si va protejati si pneurile de o uzura excesiva.

Postează un comentariu


*