Cum au aparut anvelopele?

Cum au aparut anvelopele
Cum au aparut anvelopele

Chiar și anvelopele au o istorie a lor, cu toate ca pare utin probabil sa fie si una interesanta, lucrurile nu stau chiar asa. De faptul ca sunt utile, nu mai are rost sa pomenit, caci fiecare dintre noi stie foarte clar acest lucru.

De-a lungul timpului anvelopele au evoluat, atat ca forma cat si ca amrimi, dimensiuni si mai ales au fost mult imbunatatite la capitolul caracteristici si functii, pentru ca noi astazi sa ne putem bucura e tot confortul si siguranta pe sosele.

Cu siguranta nu v-ati imaginat ca pneurile au aratat ca astazi inca de la aparitia lor.

O mare descoperire pentru omenire, undeva in jurul anilor 4000 inainte erei noastre, a fost cea care a adus roata in prim plan. Odata cu acest lucru au fost inlocuite vehiculele de transport si deplasare, concepute pe modelul saniilor, cu vehicule dotate cu roti, fiind mult imbunatatit actul deplasarii. La inceput rotile au fost concepute din lemn, foarte voluminoase, pentru ca mai apoi sa fie cioplite asa zisele spite, aducand un plus de viteza, prin faptul ca erau mai usoare.

Daca ne referim in continuare la acest domeniu, al vehiculelor si al rotilor, in secolul XIX, a fost descoperit arboreal de cauciuc, revolutionandu-se efectiv tot ce insemnau rotile pena in acel moment.

Prelucrarea cauciucului a fost un procedeu greoi, soldat cu un esec total. Daca ridicau prea tare temperature cauciucul prea moale nu mai oferea stabilitate, iar lasat la temperature mai mici, era imposibil de lucrat cu el si astfel nu putea fi folosit in niciun domeniu. Odata cu descoperirea fenomenului care ne face viata usoara si astazi, vulcanizarea, proces ce consta in folosirea sulfului alaturi de material prima, obtinandu-se un cauciuc elastic, rezistent. Acesta noua materie elastica, cauciucul procesat, a fost foloit pentru realizarea rotilor.

Cercetarile in domeniu au continuat si dupa descoperirea cauciucului, oamenii de stiinta cautand sa cerasca viteza de deplasare a vehiculelor, dar urmareau si cresterea confortului in timpul condusului. Acest lucru s-a intamplat spre finalul secolului al XIX-lea, cand au aparut anvelopele. La inceput anvelopele erau reprezentate de tuburi de cauciuc, umplute cu aer, peste care erau adaugate tesaturi si piele. Ulterior s-a renuntat la aceste tesaturi,, cauciucul fiind foloit singur.

Confortul a fost obtinut, si mai mult decat atat, rotle erau foarte putin zgomotoase.

Cu toate acestea cauciucurile se stricau repede, fiind greu de schimbat.

Secolul urmator a rezolvat si aceste inconveniente, anvelopele concepute atunci fiind mult mai rezistente in timp si mai confortabile, atat la condus, cat si in procesul de inlocuire.

Iar astazi ne bucuram de calitate si confort fara limite. Cele mai bune si performante material sunt folosite pentru ca anvelopele sa respecte cu strictete standardele impuse de omul modern.

Anvelope de toate dimensiunile, formele, concepute special pentru fiecare sezon in parte, sau mixte, anvelope care se preteaza pentru competitii doar, sau pentru masini mici, de oras, toate au avantaje de necontestat. Materialele care intra in component anvelopelor sunt durabile in timp, rezistente la uzura.

Postează un comentariu


*