Cateva notiuni legislative

Cateva notiuni legislative
Cateva notiuni legislative

Vrem sa dam cateva citate din lege, legate de definirea si utilizarea anvelopelor de iarna

Mai jos gasim esentialul din Ordonanta Guvernului 5 / 2011

Art. I. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. Articolul 6, „61. anvelope de iarnă — anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.”
  2. Articolul 102 alineatul (1), punctul 28 „ conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate;”.

 

Asadar legislatia nu ne permite sa circulam in timpul iernii cu anvelope de vara.

Insa vremea este destul de capricioasa, inca trebuie sa aveti pregatite aceste pneuri, intre lunile noiembrie si martie, luni in care temperaturile scad frecvent sub 10 grade celsius. Si as completa, cel putin intre lunile acestea trebuie sa circulati echipati adecvat, insa depinde si de localitatea de domiciliu, sau localitatile pe unde va plimbati, caci in functie de acestea, se mai adauga una – doua luni, dupa cum ne-a demonstrat vremea in ultimii ani.

Cum stiti care este momentul optim pentru a reveni la cauciucurile de vara, insa, un lucru la fel de important.

Cum nu este stabilita o data exacta, va indrumam noi sa alegeti momentul ideal.

Conform sfaturilor specialistilor in domeniu, in momentul in care temperaturile din timpul zilei au depasit 7 grade celsius se poate reveni la anvelopele de vara.

De ce e bine sa nu amanam acest moment? Pentru ca anvelopele de vara au in componenta un material rezistent la temperaturi ridicate.

Inlocuirea anvelopelor de iarna cu cele de vara, implica automat un inconvenient pentru dvs, veti avea de depozitat anvelopele demontate. Pentru a va putea bucura de ele si in sezonul urmator trebuie sa le depozitati in conditii optime. Pornim discutia de la cel mai important detaliu, pastrarea in conditii inadecvate timp de mai multe luni va avea consecinte nefaste asupra calitatii pneurilor.

Postează un comentariu


*